Тhrivity блог

Стручни совети, најнови информации и ресурси кои ќе ти помогнат да го освоиш пазарот на труд и да почнеш да ги реализираш твоите соништа. 

Разбивање на бариерите и инспирација за успех во кариерата

Избирајќи тема за нашиот следен блог-пост во разговор со колешката отворивме неколку теми и се согласивме да го посветиме на НЕА – жената во бизнисот, еднаква застапеност на жените на...

05.03.2024

Прочитај повеќе

Employee Appreciation Day и дали доволно ги цениме нашите вработени

Вработените во тимовите за Човечки ресурси во компаниите би требало да имаат слушнато за Employee Appreciation Day, но доколку не, еве добра можност да се запознаеме подобро со овој ден...

01.03.2024

Прочитај повеќе

7 Совети за кариерен развој

Во изминатиот период во Тривити организиравме тренинг програма за Кариерен развој, наменета за вработени и невработени лица, кои сакаа да се стекнат со нови знаења и алатки, со цел пронаоѓање...

19.02.2024

Прочитај повеќе

Нова година на нова работа?

Како да останеме фокусирани на нашите цели…. Првите денови во новата година се периодот кога многумина од нас со „полни гради“ ја дочекуваат Новата Година со листа на желби и...

12.01.2024

Прочитај повеќе

Моќта на убавиот збор

Инспириран од анкетата за Ангажираност на вработените (Engagement Survey) која ја спроведувавме со дел од нашите клиенти во 2023 година, но и од севкупните случувања во општеството и во светот...

25.12.2023

Прочитај повеќе

Успешно комплетирана тренинг програмата „Управување со човечки капитал“

Оваа недела се одржа и последниот модул од тренинг програмата „Управување со човечки капитал “. На предавањата учество земаа 23 учесници: менаџери на сектори, менаџери на човечки ресурси и сопственици...

07.12.2023

Прочитај повеќе

Тривити имаше можност да се претстави пред 120 млади луѓе од регинот

Поликарп Арсеновски беше истакнат гостин говорник пред 120 млади учесници на Меѓународниот настан за мултипликатор во рамките на проектот Еразмус плус „Digi Coop for Youth employability“. Тема на пленарната дискусија...

04.12.2023

Прочитај повеќе

ЗОШТО ДА СЕ ИНВЕСТИРА ВО УПРАВУВАЊЕ СО ЧОВЕЧКИ КАПИТАЛ

Управувањето со човечки капитал е дел од културата на компанијата и обврска на сите лидери во организацијата, не само на менаџерите за човечки ресурси, да ја креираат, негуваат, развиваат и...

19.09.2023

Прочитај повеќе

Човечки ресурси – нивните почетоци, сегашноста и што носи иднината – Бранко Гушиќ

Драги пријатели, пријателки и кој како и да се чувствува, се наоѓаме на половина од 2023-та година и може слободно да кажеме дека не постои некој кој нема слушнато за...

14.07.2023

Прочитај повеќе

Бихевиорално интервју за работа – Марија Ваневска

Бихевиорално интервју е една од најстрашните фрази за луѓето кои бараат работа. А стравот е единствениот непријател на ваквиот тип на интервју каде треба да раскажете нешто за себе, смирено...

07.07.2023

Прочитај повеќе

Бихевиорални компетенции – показатели за вистинската вредност – Дејан Ваневски

Развојот на бихевиорални компетенции ќе ве направи успешни. Помина времето кога можевме да ги обвинуваме другите за нашите неуспеси. Тие што не се свесни за важноста на компетенциите си ги...

15.06.2023

Прочитај повеќе

Приказната за недостаток на работна сила – Поликарп Арсеновски

Актуелната приказна за недостаток на работна сила во Македонија често ја нарекувам „Чекајќи го Годо“. Претпоставувате и зошто. Во несигурното и неодредено чекање за решение, бескрајни се дебатите и кафе-мудрувањата...

09.06.2023

Прочитај повеќе

Еднакви шанси за сите, во сите компании – Марија Акимовска

Ако започнам од тоа што е нашата работа како Агенција, со неколку зборови можеме да кажеме дека спојуваме луѓе кои бараат работа и компании кои вработуваат. Звучи едноставно, но процесот...

01.06.2023

Прочитај повеќе

Што треба да знаете за регрутмент маркетинг? – Јанко Смилевски

Во Тривити многу време поминуваме во истражување на светските трендови од областа на човечки ресурси и како може тие најдобро да се стават во функција на нашиот пазар. Иако целта која ја...

19.05.2023

Прочитај повеќе

Славиме Threevity!

Нашиот прв роденден беше прослава на преживувањето на Ковид. Вториот роденден беше прослава на сѐ што имавме постигнато до тогаш. За третиот роденден Threevity сметавме дека е време за нов...

02.05.2023

Прочитај повеќе

Човечкиот капитал е најголемата криза

Како што наѕираше крајот на Ковид-19 кризата, така мислевме дека работите ќе се вратат по старо или пак потајно се надевавме. Не сакавме да ги прифатиме сигналите кои беа очигледни,...

03.05.2022

Прочитај повеќе

THRIVITY LEVEL 1: COMPLETED

Не е едноставно да седнеш и да раскажеш на една страна за нешто на кое работиш последните 1159 дена… На 29 Април 2020 на THRIVITY, му кликнавме ентер и го виде светлото...

28.04.2021

Прочитај повеќе

CV – лична маркетинг алатка која ќе ти најде работа

Инспирацијата за овој блог потекнува од секојдневните соочувања во мојата работа – читање CV-ја и согледување на можностите истите да бидат направени на едно повисоко ниво, кое значително може да...

11.09.2020

Прочитај повеќе

ФЕР е…

Однос на двете страни, помеѓу лицето кое бара работа и компанијата која вработува. Некои луѓе испраќаат CV-а, уредно се поканети на интервју за работа и не се појавуваат, или пак...

04.06.2020

Прочитај повеќе

Развој на вработените – дали е паметна инвестиција за компанијата?

„CFO-то го прашува CEO-то: Што ќе се случи ако инвестираме во развој на вработените а тие си одат? CEO-то одговара: А што ќе се случи со нашиот бизнис ако не...

09.03.2020

Прочитај повеќе

Колку губи компанијата од погрешен избор на вработен?

Секој избор на нов вработен во нашиот тим е предизвик. Доколку е соодветен носи додадена вредност на компанијата, ни купува време, позитивно влијае на луѓето и на организацијата, гради партнерска...

02.03.2020

Прочитај повеќе

Продавам работно место

Пронаоѓањето на квалитетен кадар е многу повеќе од само постирање оглас за работно место, многу повеќе од само плата…. Договорот за вработување е многу повеќе од само трансакција во која...

12.02.2020

Прочитај повеќе